عوامل متعددی در سنین سالمندی میتواند منجر به کاهش دریافت مواد مغذی و در نهایت سوء تغذیه در سالمندان شود. یکی از این دلایل ضعف و عدم سلامت دندان است که باعث میشود سالمندان در تغذیه خود دچار مشکل شوند.
از جمله عوامل تاثیرگذار بر تغذیه سالمندان ضعیف شدن حس چشایی است که باعث میشود سالمندان احساس بی مزگی و بی طعمی غذا را داشته باشند و تمایل به مصرف شیرینی و شوری جات در آنها بیشتر شود. ولی بهتر است این مواد غذایی محدود یا حذف شده و برای بهتر شدن طعم غذا از چاشنیهایی مثل لیمو ترش، زنجبیل، دارچین و ... استفاده کنند.
مشکل دیگر سالمندان کاهش حس تشنگی است که ممکن است بدن آنها با کم آبی مواجه شود، بنابراین نوشیدن روزانه هشت لیوان آب در سالمندان توصیه میشود. همچنین به دلیل کاهش تحرک و مصرف داروهای زیاد که میتواند بر اختلال در حس چشایی موثر باشد، ممکن است سالمندان وعدههای غذایی شان را حذف کنند در حالی که باید تعداد وعده غذایی حفظ شده و در حجم متعادل مصرف شود.
همچنین مشکل دیگر عدم تامین منابع مالی است که منجر به استفاده از منابع غذایی ارزان قیمت و ناکافی از نظر ریز مغذیها در سالمندان میشود و در نتیجه میتواند سوء تغذیه اتفاق بیافتد. در این صورت آشنایی با گروههای غذایی اصلی، هرم غذایی و معرفی جایگزینهایی مواد غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است تا هر فرد بتواند با توجه به شرایط اقتصادی خود ریز مغذیهای مورد نیاز خود را از هر گروه غذایی تامین کند.
از مشکل دیگر بروز مشکلات فیزیکی در نتیجه بیماریهای سالمندی و یا کهولت سن مثل دیسفاژی، مشکلات در بلع و تحلیل عضلانی و به تبع آن کم تحرکی است که منجر به عدم امکان و توانایی در تامین و تهیه غذاها و تشدید سوء تغذیه در سالمندان میشود. بنابراین اطرافیان و نزدیکان باید به این امر مهم توجه داشته و غذای مناسب را برای آنها تهیه کنند.
مشکل دیگر کاهش حافظه در سالمندان است که این عارضه باعث فراموشی در زمان خرید و یا تهیه و یا خوردن مواد غذایی میشود و خود یکی از دلایل سوء تغذیه است. توصیه میشود همراهان و یا نزدیکان سالمندان به این موضوع توجه داشته و ضمن همراهی و مراقبت غذایی مصرف آنتی اکسیدانها و امگا ۳ آنها را در برنامه غذایی آنها لحاظ کنند.